Našli jsme pro vás plný klobouk hub, které krásně voní, skvěle chutnají a dokonale vyplní dlouhý čas čekání na pořádnou houbařskou sezonu. Ode dneška buďte ve střehu!

MÁJOVKY NA SMETANĚ S BYLINKAMI

Svěží chuť jarní houbové sklizně podpořte jemnou smetanou nebo plnotučným mlékem a čerstvými bylinkami. Dotknete se kulinářského nebe!

PŘÍPRAVA 25 MINUT

Ingredience:

  • 150 g májovek
  • 50 g másla
  • sůl
  • 1 lžička polohrubé mouky
  • špetka mletého kmínu
  • 150–200 ml smetany na vaření nebo plnotučného mléka
  • 1 snítka šalvěje, tymiánu a libečku

Příprava:

1. Májovky očistěte a nakrájejte na plátky.

2. Poduste na másle, osolte, přidejte mouku a špetku kmínu, promíchejte a zalijte smetanou nebo mlékem.

3. Bylinky nasekejte nahrubo, vsypte k houbové směsi a za stálého míchání zhruba 15 minut povařte.

NÁŠ TIP: Dávejte pozor, abyste houby příliš nerozvařili, nejlepší jsou ještě tak trochu na skus, kdy nejvíc vynikne jejich specifická chuť.

MÁJOVKY S VEJCI

Tahle jarní smaženice je hezčí než klasická, protože jsme vajíčka umíchali zvlášť a přidali je do pánve až na závěr, aby houby byly stále pěkně vidět.

PŘÍPRAVA 15 MINUT

Ingredience:

  • 150 g májovek
  • 50 g másla
  • 3 jarní cibulky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 hrst špenátových listů
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vejce

Příprava:

1. Očištěné májovky nakrájejte na menší kousky.

2. Na pánvi rozpusťte polovinu másla, lehce osmažte nakrájené jarní cibulky a přihoďte houby.

3. Mírně opečte, posolte a přidejte k houbám hrst listového špenátu a na plátky nakrájený česnek.

4. Na druhé pánvi rozehřejte zbylé máslo, vlijte vejce, osolte a opepřete a opékejte dvě minuty. Mírně tuhá vejce přisypte k houbám.

5. Promíchejte, dosolte, podle chuti opepřete a podávejte.