Domácí, provoněné sluníčkem, vlastnoručně natrhané, servírované venku na zahradě. Ideální denní menu? Jahody s jahodami na jahodách!

JAHODOVÉ KNEDLÍKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA

S tímto typem těsta budete mít při balení jahod minimální práci a dočkáte se velkého aplausu. Knedlíky jsou totiž lehké jako letní obláčky.

PŘÍPRAVA 30 MINUT, VAŘENÍ 7 MINUT

Ingredience:

  •  400 ml mléka
  • 40 g másla
  • sůl
  • 400 g hrubé mouky + na pomoučnění válu
  •  2 vejce
  • větší a pevnější jahody

Na posyp:

  • moučkový cukr
  • mletá skořice
  • strouhaný tvrdý tvaroh
  • rozpuštěné máslo

Příprava:

1. Mléko, máslo a špetku soli svařte a do vroucí směsi nasypte 200 g mouky. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Odstavte a nechte vychladnout.

2. Poté přidejte vejce a zbylou mouku a rukama uhněťte hladké těsto.

3. Na pomoučněném válu vyválejte těsto na plát silný asi 1 cm a nakrájejte na čtverce 5 × 5 cm. Do každého čtverce zabalte jednu jahodu.

4. Knedlíky vložte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte zhruba 7 minut. Hotové vyplavou na hladinu.

5. Podávejte posypané cukrem smíchaným se skořicí, tvarohem a přelité máslem.

NÁŠ TIP: Další jahody rozmačkejte ve smetaně s cukrem a podávejte jako omáčku.

JAHODOVÁ ROLÁDA SE ŠLEHAČKOU NÁPLNÍ

Doporučujeme rovnou připravit těsto ze dvou dávek nebo nestihnete ani ochutnat a roláda bude pryč.

PŘÍPRAVA 40 MINUT + CHLAZENÍ 1 HODINU, PEČENÍ 20 MINUT

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 6 lžic polohrubé mouky
  •  špetka kypřicího prášku
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kokosu nebo jemné strouhanky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 g rozmačkaných a pokrájených jahod

Příprava:

1. Žloutky s cukrem utřete do pěny a postupně přidejte 5 lžic mouky, kypřicí prášek, citronovou šťávu a kůru a olej.

2. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a se zbylou moukou zatřete k těstu.

3. Troubu předehřejte na 160 °C. Plech vyložte pečicím papírem, vysypte kokosem nebo strouhankou a rozetřete na něj těsto do vrstvy asi 1 cm. Pečte zhruba 20 minut. Upečený plát je zlatožlutý a pružný na dotek. Ještě vlažný ho pomocí vlhké utěrky i s papírem stočte.

4. Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do ní jahody.

5. Plát rozbalte, odstraňte papír, potřete krémem, stočte a nechte vychladit.

JAHODOVÁ BUBLANINA S MANDLEMI

Kombinace šťavnatých jahod s mandlovými plátky dá bublanině úplně nový rozměr.

PŘÍPRAVA 20 MINUT, PEČENÍ 45 MINUT

Ingredience:

  • 120 g změklého másla + na vymazání formy
  • 220 g moučkového cukru + na poprášení
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 400 ml mléka
  • 600 g polohrubé mouky
  • sůl
  •  1 sáček kypřicího prášku
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • 500 g čerstvých pevných jahod
  • 50 g mandlových plátků

Příprava:

1. Utřete máslo s cukrem a žloutky do pěny a postupně přimíchejte vlažné mléko a polovinu mouky.

2. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a spolu se zbylou moukou a kypřicím práškem zlehka přimíchejte k těstu.

3. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Vlijte polovinu těsta a poklaďte polovinou jahod a plátků mandlí. Zalijte druhou polovinou těsta a opět poklaďte jahodami a mandlemi.

4. Pečte zhruba 45 minut, nebo dokud těsto neulpívá na zapíchnuté špejli. Před podáváním poprašte cukrem.

TVAROHOVÉ NANUKY S JAHODAMI

Z této dávky připravíte šest slušně výživných nanuků. Nebo vrstvy střídejte v míse a vyklopte dort.

PŘÍPRAVA 15 MINUT + MRAŽENÍ

Ingredience:

Smetanová vrstva: 

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr podle chuti

Jahodová vrstva:

  • 500 g jahod
  • moučkový cukr podle chuti

Dále potřebujete:

  • čtvrtky
  • pečicí papír
  • kancelářskou sešívačku

Příprava:

1. Ušlehejte tvaroh se smetanou a cukrem.

2. Jahody rozmixujte s cukrem dohladka.

3. Ze čtvrtky vytvořte šest kornoutků a každý sešijte sešívačkou. Dovnitř vložte kornoutky z pečicího papíru.

4. Nejprve plňte kornoutky jahodovou dření, pak tvarohovou směsí a pak opět jahodami. Každou vrstvu nechte zamrazit alespoň půl hodiny, vrstvy se tak nepromíchají.

5. Po poslední půlhodince zapíchněte do kornoutků lžičky místo dřívek a nechte domrazit ještě dalších 5 hodin.

VELKÉ JAHODOVÉ PUSINKY

Až budete péct pusinky, zapomeňte na všechna zdraví prospěšná předsevzetí a užijte si dosyta jejich sladkou chuť

PŘÍPRAVA 20 MINUT, PEČENÍ 40 MINUT

Ingredience:

  • 4 bílky
  • 220 g jemného krupicového cukru
  • 2 lžíce prosátého kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky bílého vinného octa

Na náplň:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 300 g jahod
  • moučkový cukr na poprášení
  • lístky máty

Příprava:

1. Zahřejte troubu na 150 °C. Bílky ušlehejte dotuha a když se na metlách začnou tvořit špičky, postupně zašlehejte cukr. Přidejte škrob a ocet a zlehka prošlehejte.

2. Dva plechy vyložte pečicím papírem a ze sněhu na nich vytvořte 10 kruhů o průměru 10 cm. Teplotu ztlumte na 120 °C a pečte je zhruba 40 minut. Pak troubu vypněte a nechte v ní pusinky zcela vychladnout.

3. Smetanu ušlehejte, rozdělte na pusinky, poklaďte jahodami, poprašte cukrem a ozdobte mátou.