Připravili jsme pro vás recepty, které už dávno milujeme, a bylo by nám líto, kdybyste je nepoznali i vy. Všechny spojuje kouzelné slůvko: med!

Velikonoční perníčky

Tato dávka vystačí asi na 40 perníčků. Měkké jsou hned a druhý den jen o něco lepší!

PŘÍPRAVA 45 MINUT + 4 HODINY ODLEŽENÍ

PEČENÍ 10–15 MINUT

Ingredience:

  • 250 g medu
  • 250 g krupicového cukru
  • 150 g másla
  • 100 g jemně mletých mandlí
  • 400–450 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • 1 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • tuk na vymazání plechu, hladká mouka na posypání válu

Příprava:

1. Med s cukrem a máslem dejte do hrnce ve vodní lázni a za stálého míchání zahřívejte, až se cukr dokonale rozpustí. Potom nechte směs vychladnout a přelijte do zadělávací mísy.

2. K medové směsi přisypte mleté mandle, mouku, jedlou sodu, perníkové koření, citronovou kůru a kakao. Rozklepněte vejce, uhněťte těsto, přilijte rum a dobře vmíchejte. Těsto je hotové, když se leskne. Pokud by bylo příliš měkké a lepivé, přidejte trochu hladké mouky.

3. Těsto v míse přikryjte utěrkou, aby neosychalo, a nechte je v chladu odpočinout, nejlépe do rána nebo alespoň čtyři hodiny.

4. Troubu předehřejte na 180 °C. Na pomoučněném válu vyválejte těsto na plát silný asi 0,5 cm. Formičkami vykrajujte velikonoční motivy a pokládejte je na vymazaný plech. Pečte zhruba 10–15 minut. Zdobte cukrovou polevou.

Jidášky

Skvělá velikonoční snídaně, která vám vykouzlí medový úsměv na celý den.

PŘÍPRAVA 15 MINUT + 1 HODINA KYNUTÍ

PEČENÍ 20–25 MINUT

Ingredience:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 25 g droždí
  • 3 kostky cukru
  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 90 g krupicového cukru
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 120 g změklého másla + na vymazání
  • 1 vejce či 3 lžíce medu na potření pečiva med k podávání

Příprava:

1. Do hrnku s vlažným mlékem rozdrobte droždí a kostky cukru a nechte na teplém místě vykynout.

2. Do mísy nasypte všechny suché přísady, přidejte žloutky a máslo, přilijte vyběhlý kvásek a vše vařečkou zpracujte v tužší těsto. Nechte na teplém místě pod utěrkou kynout asi jednu hodinu.

3. Na moukou posypaném vále vykrajujte z těsta kousky a vyválejte z nich asi 1 cm silné a 25 cm dlouhé tyčinky. Jidášky symbolizují provaz a jeho podobu toto pašijové pečivo mívá. Svinujte je do tvaru oprátky s okem, spirály, dvou spirálek stočených dovnitř k sobě nebo esíčka.

4. Jidášky pokládejte na tukem vymazaný plech a nechte je ještě asi čtvrt hodiny dokynout. Pak je potřete rozšlehaným vejcem nebo medem zředěným vodou. Naše babičky je na závěr ještě sypaly mákem.

5. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20–25 minut dozlatova. Před podáváním jidášky rozkrojte a ještě uvnitř
bohatě pomažte medem.

Vepřová žebírka na medu

Díky této harmonii chutí poznáte pocit, kdy nechcete s jídlem už nikdy přestat.

PŘÍPRAVA 15 MINUT + 1 HODINA NA ODLEŽENÍ

PEČENÍ 2–3 HODINY

Ingredience:

  • 2 kg vepřových žebírek
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 4 hvězdičky badyánu

Příprava:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Žebírka rozdělte na menší porce a z obou stran je osolte a opepřete.

2. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte do misky a smíchejte s ostatními přísadami mimo badyán na marinádu.

3. Žebírka potřete marinádou z obou stran a vyskládejte je do pekáče. Opatrně podlijte vodou, přiklopte a vložte do trouby. Pečte pomalu a trpělivě, občas zkontrolujte, případně podlijte vodou. Když zmírníte teplotu trouby na 150 °C, nemusíte se o maso skoro starat, riziko připálení nehrozí. Asi po 2–3 hodinách už buďte pozornější a maso hlídejte.

4. Těsně před dopečením přidejte do pekáče badyán, který maso provoní. Žebra můžete odklopit a ještě při 220 °C nechat dopéct asi 10 minut, aby se na povrchu vytvořila křupavá kůrčička. Podávejte s nakrájeným čerstvým chlebem a jezte rukama. Krajícem chleba snadno vytřete i ty poslední zbytky lahodné šťávy na talíři.