Na vaření z kytek ještě tak úplní odborníci nejsme, tak jsme k našim tipům přidali ještě další od specialistky Jany Vlkové. Své oblíbené a vyzkoušené recepty sepsala do Květinové kuchařky.

ZÁVITKY Z MANGOLDU, S KOZÍM SÝREM A ŠALVĚJÍ

Svačina s vysokým obsahem vitaminů a vápníku vás nabije energií! Mangold vyroste i v truhlíku.

PŘÍPRAVA 15 MINUT, chlazení 30 MINUT

Ingredience:

  • 400 g mladých listů mangoldu
  • 300 g čerstvého kozího sýra
  • sůl a mletý bílý pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 jemně nasekaná šalotka
  • 1 svazek hladkolisté petržele
  • pár listů a květů šalvěje
  • strouhaný muškátový oříšek
  • pražená piniová jádra na ozdobu

Příprava:

1. Listy mangoldu spařte vroucí vodou a nechte okapat. Rozprostřete potravinářskou fólii a listy na ni vyskládejte ve dvou vrstvách tak, aby se překrývaly.

2. Kozí sýr dejte do misky, osolte a opepřete, přidejte olivový olej, šalotku, nasekanou petrželku, šalvějové listy a květy a muškátový oříšek. Dobře promíchejte a naneste na mangold.

3. Zarolujte do fólie a uložte do lednice ztuhnout, zhruba na 30 minut.

4. Před podáváním roládu nakrájejte ostrým nožem na kousky a ozdobte piniovými jádry.

SVÁTEK MESCLUN

Název salátku pochází z latiny a znamená mísit, míchat, kombinovat všechno dohromady.

PŘÍPRAVA 15 MINUT

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g divokého jarního lupení (ptačinec, merlík, řebříček, šťovík)
  • 100 g výhonků ze záhonu (mladé ředkvičky, lístky kedluben nebo červené řepy)
  • 1 hrst malých černých oliv s peckou

Příprava:

1. Z oleje, octa, hořčice, soli a pepře ušlehejte metličkou hladký dresink.

2. Divoké býlí spolu s mladými výhonky důkladně opláchněte a osušte (nejlépe v salátové odstředivce).

3. Zalijte dresinkem, přidejte černé olivy a  promíchejte.

KRÁLÍK NA ŘEBŘÍČKU

Nahořklá chuť řebříčku okouzlí dospělé strávníky, ale pro děti upravte poměr řebříčku a medu ve prospěch medu.

PŘÍPRAVA 20 MINUT, PEČENÍ 2 HODINY

Ingredience:

  •  3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 mladý králík nebo 4 stehna
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 l suchého bílého vína
  • 10–12 středních květenství řebříčku
  • med či smetana na vaření (množství dle chuti)

Příprava:

1. Předehřejte troubu na 180 °C.

2. Rozehřejte pánev a vlijte do ní olej. Kousky králíka poprašte moukou a zprudka opečte v pánvi ze všech stran, pak maso naskládejte do pekáčku, osolte a opepřete.

3. Na pánev k přípečkům vlijte skleničku vína a promíchejte. Uvolní se tak šťáva z masa. Přilijte ji do pekáčku a dolijte zbylým vínem tak, aby maso bylo ponořené. Pekáček zakryjte a vložte do předehřáté trouby. Pečte alespoň hodinu.

4. Přidejte květenství řebříčku a vraťte na 40 minut do trouby.

5. Řebříček vyjměte a šťávu slijte do rendlíku. Na plotýnce ji provařte, aby zhoustla. Příliš silnou, nahořklou omáčku můžete zjemnit medem nebo smetanou.

ŠEŘÍKOVÝ PRIBIŇÁK V TULIPÁNU

Vždycky když oždibuji sytě fialové šeříkové květy, vychutnávám si spíš vůni než lehce svíravou chuť.

PŘÍPRAVA 10 MINUT

Ingredience:

  • květy tulipánů z důvěryhodného zdroje
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru
  • 10 kapek vanilkového aroma Dr. Oetker
  • 1 hrst květů nešlechtěného, obyčejného šeříku

Příprava:

1. Květy tulipánů zbavte stopek, tyčinek a pestíků. Snažte se ponechat květ celistvý, aby vám posloužil podobně jako kornoutek na zmrzlinu.

2. Tvaroh našlehejte v míse se šlehačkou. Dochuťte cukrem a vanilkou a ozdobte květy šeříku.

NÁŠ TIP: Tvarohovou náplň můžete ochutit i třeba marmeládou nebo kakaem. Zkuste ji sladit s barvou tulipánových květů. Tvaroh se šlehačkou se ochotně přizpůsobí vaší náladě.

KOKTEJL S BRUTNÁKOVÝMI KVĚTY

Krásné hvězdičkové květy brutnáku používejte co nejčastěji. Posilují srdce a jsou skvělé třeba i kandované.

PŘÍPRAVA 15 MINUT

Ingredience:

  • 1 banán
  • 1 jablko
  • 6 velkých čerstvých nebo mražených jahod
  •  4 lžíce čerstvých nebo mražených borůvek
  • 100 g jahodového jogurtu
  • 250 ml jablečného 100% džusu
  • 6 ledových kostek
  • květy brutnáku na ozdobu

Příprava:

1. Do mixéru vložte banán a oloupané a na kousky pokrájené jablko. Přisypte jahody a borůvky (pokud budete používat mražené, přilijte ještě 1 lžíci vody) a rozmixujte.

2. Přidejte jahodový jogurt a jablečný džus a opět dobře promixujte. Pokud máte rádi řidší nápoje, můžete koktejl zředit vodou do konzistence, která vám nejvíce vyhovuje.

3. Přihoďte kostky ledu. Před servírováním ozdobte dekorativními modrofialovými květy brutnáku a podávejte s brčkem.