Od 15. června, kdy končí hájení posledních druhů ryb, začíná ta pravá rybářská sezona. Pořiďte si rybářský lístek, seznamte se s rybářem nebo alespoň navštivte vyhlášenou rybí restauraci. O rybí lahůdky se nesmíte nechat ochudit!

PSTRUH NA GRILU

Čerstvý kopr dokáže udělat s rybím masem hotové divy.

PŘÍPRAVA 10 MINUT, GRILOVÁNÍ 20 MINUT

Ingredience:

  • 4 středně velcí pstruzi
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 6 zrnek jalovce
  • 1 lžička semínek fenyklu
  • 2 citrony
  • 1 svazek kopru
  • 3 lžíce olivového oleje

Příprava:

1. Pstruhy omyjte, osušte a ze všech stran i uvnitř osolte a opepřete.

2. Jalovec a fenykl podrťte v hmoždíři nahrubo a směsí pak potřete vnitřky ryb.

3. Citrony omyjte horkou vodou, nakrájejte je na plátky (i s kůrou) a spolu s čerstvými snítkami kopru rovnoměrně rozložte do břišních dutin. 4. Ryby ovažte kuchyňským provázkem, pokropte ze všech stran olivovým olejem a ugrilujte.

NÁŠ TIP: Kopr a citron si skvěle rozumí také s lososem, kterého si můžete dopřávat po celý rok.
Ryby se krásně upečou, když je nebudete z grilu násilně sundavat. Počkejte, až se sami tzv. pustí a teprve pak je obraťte. Péct je můžete i v alobalu.

SMAŽENÝ PSTRUH

Hroznové víno a mandle vás ve spojení s rybou příjemně překvapí.

PŘÍPRAVA 20 MINUT, SMAŽENÍ 15 MINUT

Ingredience:

  • 300 g hroznového vína
  • 4 středně velcí pstruzi
  • sůl a pepř
  • hladká mouka na poprášení
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce mandlových lupínků
  • 80 ml bílého vína
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 500 g rozmačkaných a pokrájených jahod

Příprava:

1. Rozpulte hrozny a zbavte je případných peciček.

2. Pstruhy omyjte a osušte, odřízněte hlavy.

3. Z obou stran ryby osolte a opepřete a poprašte hladkou moukou.

4. V pánvi rozehřejte máslo s olejem a pstruhy na něm zvolna opečte z obou stran. Uchovejte v teple.

5. Ve výpeku opražte mandle a přidejte hrozny.

6. Zastříkněte bílým vínem a krátce poduste.

7. Omáčku zjemněte zakysanou smetanou a už dál nevařte. Podle chuti osolte a podávejte spolu s rybami.

NÁŠ TIP: Omáčku zastříkněte několika kapkami citronové šťávy, její nasládlá chuť tak dostane pikantnější zabarvení.

MARINOVANÝ PSTRUH

Sůl, kopr a medovo-hořčičná omáčka, to je skvělá kombinace!

PŘÍPRAVA 25 MINUT, MARINOVÁNÍ 2 DNY

Ingredience:

  • 1 kg filetů ze pstruha
  • 2 lžíce mořské soli
  • 1 lžíce cukru
  •  3 lžíce sekané koprové nati

Na omáčku:

  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Příprava:

1. Na pracovní plochu si připravte velký kus silného grilovacího alobalu. Filety omyjte, osušte a polovinu vyskládejte kůží dospod na alobal. V misce smíchejte sůl, cukr a kopr.

2. Ryby hustě posypte solnou směsí. Navrch položte druhou polovinu filetů, kůží nahoru. Přitiskněte a alobal pevně zabalte.

3. Balíček vložte do porcelánového pekáčku, zatěžkejte prkénkem a dejte do lednice na 24 hodin. Pak balíček otočte, zatižte a marinujte dalších 24 hodin.

4. Šťávu z pekáčku vylijte, rybu osušte papírovou utěrkou a odkrajujte plátky bez kůže.

NÁŠ TIP: Omáčku vyšlehejte dohladka a podávejte vedle ryby s čerstvým pečivem.

FILETY Z CANDÁTA

Zeleninový základ obohatí šťavnaté rybí maso a naopak.

PŘÍPRAVA 20 MINUT, PEČENÍ 30 MINUT

Ingredience:

  • olivový olej
  • 2 malé mrkve
  • 1 malá cuketa
  • 1 stroužek česneku
  • 4 rajčata
  • 2–3 šalotky
  • 200 g mražené kukuřice
  • sůl a pepř
  • 1 kg filetů z candáta
  • 1–2 lžičky provensálského koření
  • citron k podávání

Příprava:

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Dno pekáčku pokropte olivovým olejem.

2. Očištěnou mrkev a cuketu nakrájejte na plátky, česnek posekejte nadrobno. Rajčata a šalotky nakrájejte na čtvrtiny až osminy. Zeleninu společně s kukuřicí rozprostřete na dno pekáčku a opět pokropte olivovým olejem. Osolte a opepřete.

3. Na zeleninový základ položte rybí filety, osolte a posypte kořením. Pečte v troubě doměkka, zhruba 30 minut.

NÁŠ TIP: Výběrem zeleniny se nenechte omezovat a kombinujte to, co vám přijde pod ruku. K rybám se například výborně hodí i cibule, papriky, fenykl, brokolice nebo lilek.