Vezměte výhonek chřestu, zatlačte na něj a tam, kde se zlomí, začíná prostor pro vaši fantazii. Odlomené dřevnaté části dejte vařit do polévky a zbytek zpracujte podle chuti.

GRILOVANÉ HOVĚZÍ ROLKY

Zelený chřest nemusíte loupat, vařit stačí jen 3–5 minut, pak už by zbytečně změkl.

PŘÍPRAVA 25 MINUT, VAŘENÍ 15 MINUT

Ingredience:

  • 12 plátků hovězí roštěné
  • sůl a mletý pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 svazek bílého chřestu
  • 300 g zelených fazolek

Na omáčku:

  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 konzerva rajčat
  • 1–2 lžíce rajského protlaku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička cukru
  • worcesterská omáčka

Příprava:

1. Plátky roštěné lehce naklepejte, osolte a opepřete a pokropte olivovým olejem.

2. Chřest očistěte a ze dvou spodních třetin oloupejte. Fazolky očistěte a krátce blanšírujte ve vroucí osolené vodě, stačí 1–2 minuty.

3. Chřest a fazolky rovnoměrně rozdělte na plátky masa a pevně zarolujte. Grilujte na rozpáleném grilu, zhruba 5 minut.

4. Na omáčku pokrájejte cibuli a česnek a osmahněte je na oleji. Přidejte rajčata a protlak, osolte, opepřete, oslaďte a 10 minut vařte na mírném plameni, až omáčka zhoustne. Dochuťte worcestrem a podávejte.

PSTRUH S BYLINKOVOU KRUSTOU

Objevte skvělou chuťovou kombinaci ryby, chřestu a čestvě utrženého kopru.

PŘÍPRAVA 20 MINUT,  GRILOVÁNÍ 20 MINUT

Ingredience:

  • 4 velké filety pstruha s kůží
  • 6 lžic strouhanky
  • 3 lžíce sekaných loupaných mandlí
  • 4 lžíce sekaných bylinek
  • sůl a mletý pepř
  • 40 g změklého másla
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl

Na omáčku:

  •  200 ml majonézy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 snítky kopru

Příprava:

Se sklenici s uzávěrem promíchejte krystalový cukr s nasbíranými květy šeříku a nechte provonět.

GRILOVANÁ ZELENINA

Nejprve chřest povařte ve vroucí vodě, aby změkl, grilováním pak už jen rozvinete jeho jemnou chuť.

PŘÍPRAVA 10 MINUT, GRILOVÁNÍ 10 MINUT

Ingredience:

  •  svazek zeleného chřestu
  • 200 g třešňových rajčátek
  • olivový olej

Na předvaření:

  • 1 l vody
  • špetka soli
  • /2 lžičky cukru
  • 1 lžička másla

Na marinádu:

  • 1 lžička olivového oleje
  • 1/2 lžičky sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli

Příprava:

1. Vložte chřest do ochucené vroucí vody a dvě minuty povařte.

2. Z povařeného chřestu slijte vodu, stonky naskládejte do pekáčku vymazaného olivovým olejem a doplňte třešňovými rajčátky.

3. Potřete marinádou z olivového oleje, sójové omáčky, česneku a špetky soli.

4. Na grilu nebo v troubě opékejte z obou stran zhruba 10 minut.

NÁŠ TIP: Zeleninu můžete doplnit cuketou, fazolkami nebo třeba baby mrkvičkou
a snítkami čerstvých bylinek.

VAŘENÝ BÍLÝ CHŘEST S MÁSLEM

Bílý chřest se musí loupat až ke hlavičce – zvládnete to škrabkou na brambory.

PŘÍPRAVA 10 MINUT

Ingredience:

  • 1 svazek bílého chřestu
  • sůl
  • máslo

Příprava:

1. Připravte si vyšší hrnec, do kterého budete moci chřest postavit. Nalijte do něj tolik vody, aby byly stonky ponořené, ale špičky zůstaly venku a vařily se jen v páře. Osolte a uveďte do varu.

2. Očištěný chřest svažte asi po osmi výhoncích bílou režnou nití a vložte do vroucí vody.

3. Bílý chřest stačí vařit 7–9 minut. Měl by být na skus, blátivý ztrácí své kouzlo.

4. Na talíři chřest přelijte rozpuštěným máslem. Pokud bude na podávání čekat, ponořte ho do mísy s ledovou vodou, aby neztratil barvu a chuť.